Evdeki iş yükümü nasıl hafifletiyorum? 9 etkili tüyo
Bazı alışkanlıklara sahip olmak, gün içinde temizlik ve düzen anlamında zamandan tasarruf etmemi ve daha az yorulmamı sağlıyor.
Bir anda olmasa da, zamanla alışkanlık kazandıkça çok daha kısa sürede toplanan ve uzun süre düzenli kalan sizi yormayan bir eviniz olabilir..
Bu alışkanlıklar neler mi?
1- İŞİ PARÇALARA AYIR. Öncelikle banyo-tuvalet temizliğini uzun uzadıya değil parça parça hallediyorum. Nasıl mı? Sabah yüzümü yıkamak için banyoya girdiğimde hem yüzümü yıkıyor hem lavaboyu temizleyip aynanın spreyle tozunu alıyorum. Bir başka günse banyo dolabı ve klozet.. Tamamını temizleyebildim mi elbette hayır, ama yorulmadan en azından bir kısmını hallettim. Banyoda olduğum süreyi değerlendirmeye çalışıyorum. Detaylı temizliği bekleyecek olsam eminim biraz daha beklemek zorunda kalacağım. Bu yüzden o an ne yapabilirsem yapıyor olmak işimi kolaylaştırıyor.
Aynı örneği makineye çamaşır atmaya girdiğim zaman dilimi için de verebilirim. Amaç makineye çamaşır atıp çıkmakken, hop bir klozet temizliği, o sırada çöp kovasındaki poşeti yenile derken yorulmadan temizleniyor.. O an o vakte ne sığdırabilirsem.
2- MUTFAKTA GEÇEN ZAMANI DEĞERLENDİR. Yemek pişirmek için mutfakta olduğunda, soğan kavrulurken bana da biraz zaman kalıyor. O sırada dağılan bir çekmecemi topluyorum. Yada silmem gereken bir mutfak rafını silip yerleştiriyorum. Sütün taşmaması için beklerken yine bir yeri toplamak, kek pişene kadar buzdolabının bir kısmını temizlemek gibi. Bu bekleme sürelerini mutlaka değerlendirmeye çalışıyorum.
3- ÜTÜLENECEKLERİ ERKENDEN BİTİR. Ütü yapmayı seven azınlıkta olduğumu düşünüyorum 🙂 Yine de sizi gün içinde başına kilitleyen bir işi yapmak zor tabii ki. Benim ütü saatim yıllardır sabahın en erken saatleri oluyor. Yormadan kısa sürede bitmiş oluyor ve gün içinde büyük bir işi halletmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz 🙂
4- ELİN BOŞ GİTME. Elin boş gitme kuralı düzen konusunda çok işe yarar. Mutfağa mı gideceksin şu bardak da gidecekti gibi.. Sonsuz örneklendirebilirim 🙂 Biri yerinden kalkıp bir başka odaya gitmeyegörsün, yapıştırıyorsunuz görevi. Düzen sağlamada birebir. Evdekiler önceleri isyan ediyor, kabul, ama sonra kendi kendilerine götürmeye başlıyorlar.
5- GECE UYUMADAN ÖNCE 10 DK EVİ TOPLA- Önceleri ”Hiç uğraşamam, sabah toplarım.” deyip ertelediğim, bir kere edindikten sonra vazgeçemediğim alışkanlığımsa gece uyumadan önce evi şöyle bir toparlamak.
Sabahları dağınık bir evle karşılaşmak inanılmaz moral bozuyor, iş üstüne iş yüklemiş de oluyorsunuz. Halbuki sabah evinizi temiz, düzenli gördüğünüzde farklı işler için de motive oluyorsunuz. Çok mühim bir durum olmadıkça özellikle mutfağımı temiz, kahvaltı hazırlamak için elverişli bir şekilde bırakıp, salonda varsa yerdeki sehpadaki masadakileri kaldırıyorum. Bu iş inanın öyle çok vakit de almıyor. Maksimum 10 dk’da tempolu bir şekilde yaparsanız halloluyor 🙂
6- AZ EŞYA- AZ AKSESUAR KULLAN. Bunu her fırsatta yazıyorum, yine yazacağım. Benim işimin kısa sürede bitmesi ve dinlenebilmek için zaman bulabilmem evimdeki eşya sayısı ile yakından alakalı. Hatta yakınlarım evimin düzenli oluşunu hep buna bağlarlar. Bu kadar az eşyalı evin işi olmaz ki derler. Eşyam, aksesuarım az olduğu için işim de gerçekten çabuk bitiyor. Siz de bunu bir deneyin. İnanılmaz rahatlayacaksınız.
7- ERTELEME. ”Zaten evim batmış, varsın bu da eklensin” demeden o gün elinizden ne gelebilirse. Bir anda mükemmel bir ev düzeni hayal etmiyoruz. Her şey zamanla yoluna giriyor. Bugün bir çekmece bile düzenleseniz ertesi gün aradığınızı bulmanız, yerine kaldırmanız, toparlamanız kolaylaşacağı için zamanınız da size kalacak.
8-KIYAFETLERİNİ ORTADA BIRAKMA. Sanırım işimizin bitmemesinin sebebi de her odada etrafa yayılmış kıyafetler. Bunu ben de yapıyordum. Şimdi bir t-shirtu bile açıkta bırakmıyorum. Bir t-shirtten bir şey olmaz diyorsunuz ama o da yanına birilerini çağırıyor sanki, gün sonunda yatağın, şifonyerin üstü kıyafet dolu oluyor. Bu alışkanlığı edindikten sonra bir iki dakikamı alacak bir iş için oda dağılmamış oluyor. Kızıma da sabırla bunu öğretmeye çalışıyorum. Bir anne sözü der ki; ”Kirliyse çamaşır sepetine temizse dolabına :))”
9- ÖNCE ACİL OLANI YAP. Sonuncusu bence bu saydıklarımın arasında en mühim olanı. O günün yapılacak listesinde benim için en mühim iş ne ise önce onu yapmaya çalışıyorum. Yani yemeğiniz yokken gardrop temizliği yaparsanız zaman hızlı geçebilir, yemek vaktinde iki ayağınız bir pabuca girebilir. Aynı şekilde gardrobunuz düzenli değilse ütüye başlamadan önce ilk işiniz dolap düzenlemek olmalı.. gibi. İşlerinizi acil- önemli- bekleyebilir kategorilerine ayırmayı başarabildiğinizde gününüz size kalabiliyor.
Umarım bu yöntemler sizin de evinizde işinize yarar. Bir anda olmaz belki zamanla alışkanlık haline getirdikçe çok kısa sürede toplanan bir eviniz olacak inanın.
Zaman ayırıp okuduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, sağlıklı kalmanızı diliyorum.
Önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Paylaşımlarınızı ve blogunusu takip ediyorum ve motive oluyorum iki yıldır sadeleşme sürecindeyim ve baya yol aldım evime sakinlik dinginlik ve düzen geldi iş yüküm azaldı emeklerinize teşekkür ederim iyiki varsınız
Elinize emeğinize sağlık nefis bir yazı olmuş içim huzurla dolarak okuyor ve uyguluyorum Zeynep Hanım, iyi ki varsınız, Sevgiler
Bir şey bu kadar sade ama sıkmadan , basite kaçmadan yazılmış olabilir. Kaleminize gönlünüze sağlık
Yasadıklarınızın çoğunu bende aynı şekilde yaşadım Önerileriniz çok güzel. Bazılarını aynı şekilde çözüm bende buldum. Değerli önerilerinizden de faydalanıyorum. Emeğinize teşekkürler.