Bayram kahvaltılarının yeri ayrı..

Bir aydır uzak kaldığımız, hayalini kurduğumuz o sofraya kavuşmak, o sabahın heyecanı, huzurla içilen bir bardak suyla gülümsemek tarifsiz bir mutluluk benim için. Bu yıl da ağız tadıyla kavuşmak nasip oldu çok şükür!

Bu yıl her ne kadar arzu ettiğimiz gibi sevdiklerimizle kalabalık sofralarda olamasak da; bayramı bayram tadında geçirmek hepimizin hakkı. Moralimizi yüksek tutarak, umutla güne başlamamız gerek. Sağlık olsun, umuyorum ki o neşeli, kalabalık günler yine gelecek.

Bayram kahvaltısı için ne yapsam diye düşünürken, belki sizlere de fikir olur diye bizim evin en sevilen kahvaltılık tariflerini paylaşmak istedim. Bazılarının hali hazırda fotoğrafı vardı, fakat bazılarını çekemedim.

Hazırsanız ilk tarifle başlıyoruz!

Fırında ekmekcikler:

Bunu genelde kalan bayat ekmekleri değerlendirmek için yapıyorum.. Fakat bayatlamadan yaptığım da çoktur çünkü tadına bayılırım 🙂 Tost ekmeği ile de, bazlamayla da çok güzel olur.

Bir kapta 3 yumurta, biraz dereotu/maydanoz, kırmızı-yeşil biber, peynir, domates (miktarlar ve içine ne koymak istediğiniz tamamen tercihinize bağlı, istediğiniz malzemeyi çıkartabilirsiniz ama genel olarak içine bunlar giriyor.) karıştırın. Tuz ve baharatlar ekleyin.

Ekmeklerinizi dilimleyip yağlı kağıt serili fırın tepsinize alın.

Üstüne biraz tereyağ sürüp, kaşıkla harçtan yayın.

En üste kaşar rendesi dökün.

Kaşar eriyene kadar fırında kalsın, missss 🙂

Patates kızartması olmazsa olmazımız.. Tarif vermeyeceğim 🙂 Sadece çıtır çıtır olmaları için uyguladığım birkaç püf noktasından bahsedeceğim.

Patatesin doğrama sırasında yumuşaması içindeki nişastasını bırakıyor olmasıdan kaynaklanıyor. Bu da çıtır çıtır patateslerinizin olmasını engelliyor. Patatesleri doğradıktan sonra buzz gibi suyun içine atın ve içine bir iki damla sirke damlatın. Bu şekilde sertliğini korumuş olacak ve piştiğinde kıtır kıtır olacak. Süzdükten sonra bir havlu ile iyice kurulamak diğer püf noktası.

Krep

Bizim evin en çok pişeni diyebilirim. Sadece kahvaltıda değil, İpeğin çoğu zaman ara öğünü de oluyor.

Bir karıştırma kabında 1 yumurta 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı suyu çırpın.

2 yemek kaşığı sıvıyağ, 7-8 yemek kaşığı kadar un, biraz da tuz ekleyip yeniden çırpın.

Göz kararı tarif olduğu için unu eklerken dikkatli olmanızı öneririm, kek hamuru gibi katı olmasın, hafif sulu kalsın harcınız.

Isıtılmış yağlanmış tavaya yarım kepçe döküp arkalı önlü pişirin. Her pişirme öncesi yağlayın.

İncecik böyle kağıt gibi olması, döktüğünüz harcın az olması ile ilgili 🙂

Starımız göz bebeğimiz pankek 🙂 Sunumuna lezzetine her şeyine bayılıyorum! Tarifi şöyle:

1 su bardağı süt

2 yemek kaşığı şeker

1 yumurta

1 buçuk su bardağı un

Kabartma tozu (1 paket)

Vanilin(1 paket)

Önce yumurta ve şekeri çırpıyor, ardından diğer malzemeleri ilave ediyoruz. Daha sonra sıvıyağ ile yağladığımız yapışmaz bir tavada, bir kepçe yardımıyla aldığımız hamuru alt üst pişiriyoruz.. Pudra şekeri, muz, çilek, bal yada nutella ile süsleyebilirsiniz 🙂

Fırında sucuklu patates

Kalabalık sofralarda tercihim olur. İnanılmaz beğeniliyor. Bazen sucuk bazen de sosisle yapıyorum.

Bir tavadada 1 soğanı 4-5 yemek kaşığı sıvıyağda kavurun. Biraz sucuk ekleyin. 1 kırmızı 1 yeşil biber ekleyin. Ardından 2 patatesi küp küp doğrayıp ekleyin. Baharatlarınızı ve tuzunuzu ilave edin karıştırın. Üzerine patateslerin yapışmaması için biraz sıcak su gezdirip kapağını kapatın. Altını kısın, arada kontrol edin, gerekirse biraz daha kaynar su gezdirin. 5-10 dk patatesler pişsin.

Yumuşayınca bir fırın kabına alıp, üzerine kaşar rendeleyin ve fırına verin. Kaşar eriyene kadar. Yerken bana teşekkür edeceksiniz :))

Muhlama/ Kuymak

Biz kuymak deriz (Trabzonluyum) Olmazsa olmazımızdır kahvaltıda.

Tamamen göz kararı anlatacağım, riskli gelebilir ama bu bence her türlü yenir :))

Bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağ eritin (ne kadar tereyağlı olursa o kadar güzel oluyor!)

Üzerine 4-5 yemek kaşığı kadar mısır unu ekleyip rengi değişene, kokusu güzelleşene kadar kavurun.

Sıcak suyu yavaş yavaş ekleyip kıvam aldırın. Nasıl seviyorsunuz sulu, katı.. Kıvamı oturduğunda üç-dört avuç kadar uzayan peynir cinsi bir peynir ekleyin. Kolot peyniri güzel olur.. Kaşar pek olmuyor ama diğerleri yoksa neden koymayasınız, yine o muazzam tadı alırsınız 🙂

____________________________________________________________________________________

‘MENEMEN’

Ve geliyorum benim en sevdiğim tarife, nedir, tabiii ki menemen 🙂 Herkesin menemen tarifi hemen hemen aynıdır aslında ama şu pastırma varya pastırma, olayı tamamen başka bir boyuta taşıyor.

Önce tavada 1 soğanı kavuruyorum. (Kavurma işlemini kısık ateşte uzun süre yaparsanız daha lezzetli olur.)

Soğan kavrulunca pastırmayı parça parça ekliyorum. (6-7 küçük parça) inanılmaz lezzetini değiştiriyor.

Kırmızı ve yeşil biber ekleyip biraz daha kavuruyorum.

Domatesi kabuğunu soymadan küp küp doğrayıp ekliyorum ve kapağını kapatıp kısık ateşte malzemelerin yumuşamasını bekliyorum.

Daha sonra ayrı bir kapta çırptığım yumurtaya tuz karabiber ekleyip bunu menemene ekleyip karıştırıyorum.

Yumurtalar pişmeye yakın bir kase kaşar rendesi ilave ediyorum.

Kaşar eridiğinde tamamdır..

____________________________________________________________________________________

Umarım size de fikir verici bir yazı olmuştur.

Hepinize şimdiden afiyetler diliyor, bayramınızı gönülden kutluyorum!

4 thoughts on “Bayram kahvaltısına neler yapalım?

  1. Eline sağlık canım harika tarifler yine bana Bayram kahvaltısı neşesi verdi.Hepsi çok güzel menemen favorim oldu.Pastirmali yemedim deneyeceğim ☺️

  2. Aman alllllaahııımmm blogların bu kadar tükendiği bi dönemde nasıl güzel nasıl emek verilmiş içerikler bunlar böyle bayıldım tek kelimeyle. Sizi şu anda keşfettim tüm içeriklerinizi okumak istiyorum ama yok uyumalıyım zira 2 aylık bile olmayan bi bebeğim var her an tekrar uyanabilir her neyse takipteyim sizi emeğinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*
Website