
Dekorasyona ilgimiz günden güne artarken, zamanla eşyalarımızı yenileme ve değiştirme isteğimiz de artıyor. Fakat bu yenileme durumu ciddi maliyetlere neden oluyor. İşte tam bu noktada dönüşüm projeleri devreye giriyor. Ortaya da hem el emeğimiz olan hem de düşük maliyetli yeni eşyalar çıkıyor. Üstelik uygulaması da oldukça keyifli. Kulağa hoş geliyor değil mi?
Peki nasıl yapmalı ve nerden başlamalı?
Öncelikle yenilemek istediğiniz eşyaya karar vermelisiniz. İkinci el dükkanları ve satış uygulamaları bu konuda oldukça çeşitlilik sunuyor. Malzemeleri ise hobi dükkanları, yapı marketler veya online satış sayfalarından kolaylıkla temin edebilirsiniz.
İşte letgo uygulamasından bulup aldığım, masa olarak satılan dresuarımın ilk hali.
Şimdi gelelim malzeme seçimine…
Ana boya için üzerinde “multisurface” yazan akrilik boyaları tercih edin. Multisurface özellikli boyalar emici olmayan tüm yüzeylerde kullanılabilir. (Uygulayacağınız yüzey aşırı kaygan ise 1 kat geçiş astarı kullanabilirsiniz.) Diğer malzemeler ise parmak rulo, ipek fırça, sünger, budak aleti, rölyef pasta, eskitme kremi, wax, glazing medium ve vernik. Ben bu uygulama da Cadence marka ürünleri tercih ettim.
Benim renk seçimim antik beyaz oldu. Boyayı plastik bir tabağa döküp az miktarda su ile karıştırarak ilk katı rulo yardımı ile boyadım. İlk katta kötü bir görünüm oluyor gözünüz korkmasın.
Diğer 2 katı su ilave etmeden boyadım. Girintili yüzeylerde fırça kullandım. Katlar arasında 24 saat beklemeniz gerekir. Eskimiş, soyuk görüntü vermek için yer yer zımpara kullandım.
Üst bölüm için ise koyu ahşap görüntüsü isterseniz öncelikle 1 kat koyu kahve rengine boyayabilirsiniz. 1 gün bekledikten sonra rölyef pastayı sulandırıp fırça ile aynı yöne doğru sürerek tamamen kaplıyoruz. Daha sonra budak aletini öne-arkaya doğru hareketler yaparak kendimize doğru çekiyoruz. Bir sıra oyuk yüzey bir sıra tarak kısmı kullanılabilir. Rölyef pasta uygulamasından sonra 2 gün bekliyoruz.
1 ölçü eskitme kremini 3 ölçü glazing medium ile karıştırıp fırça ile aynı yöne doğru sürüp sünger veya nemli bez ile aynı yönde siliyoruz. Bu işlemi renk tonu içinize sinene kadar uygulayabilirsiniz. Daha sonra yer yer wax sürüp bezle silerek farklı tonlar elde edebilirsiniz. Eskitme kreminde espresso, waxta paslı kahve renklerini tercih ettim.
Son olarak tüm yüzeye kadife rulo veya parmak rulo ile vernik yapabilirsiniz. Verniği mat, yarı mat veya parlak tercih edebilirsiniz. Ben genellikle yarı mat kullanıyorum. Vernikleme işlemi tüm boyama işlemlerinden en az 3 gün sonra yapılmalıdır. 24 saat arayla 2 kez vernik yapmanız gerekir.