Sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan ve gün boyu süren bi koşturmaca.

Bu durum, zannediyorum hepimizin bir gününün özeti..

Aynı gün içinde evine, işine, çocuğuna, eşine, yemeğine, çamaşırına, ütüne, bulaşığına, temizliğine, bir yandan hayatına yetişmek o kadar güç ve öyle yorucu ki. Siz de zaman zaman;

”Keşke bir gün 24 yerine 36 saat olsa” diyor musunuz benim gibi?

Bu mümkün değil elbette, ama bir güne anlam katmak bizim elimizde! Ve evet bu şartlarda bile!

Hayatının yükünü sırtlanan, çalışan çalışmayan, anne olan yada olmayan her kadın için zamanı akıllıca yönetebilekleri birkaç önerim var. Benim oldukça işime yaradı, neden size de bir faydası olmasın 🙂

Yarını bugünden planla

Bugün dünden başlıyor aslında. Bir önceki günden yarın adına ne yapabilirseniz, büyük oranda sabahki iş yükünüzü hafifletmiş oluyorsunuz. Ertesi gün giyeceklerimi, evden iş yerine götüreceklerimi, işte yiyeceklerimi, çocuğumun beslenmesini bir gece önceden hazırlayıp bir kenara koymak ertesi gün yaşayacağım muhtemel stresi yok etmiş oluyor, ve güne çok daha pozitif başlamış oluyorum.

Yatmadan önce çok değil -on dakikanızı- mutlaka yarının planlamasına ayırın.

 

Akşama ne yesek?

Kendi adıma gün içinde yaşadığım en büyük stres, akşam yemeğini planlamak oluyor. Tüm gün aklımın bir köşesinde beni rahatsız edip duruyor.

Fakat onun çözümünü de, her gün akşam yemeğini yedikten sonra ertesi günün yemeğini hazırlamakta buldum. O kadar büyük bir rahatlık ki. Herkes karnını doyurup kalktığında başlıyorum yarının yemeğini hazırlamaya. Çay demlenene kadar yemeğim de hazır oluyor. Ertesi gün işten eve döndüğümde, tüm güzelliğiyle dolapta beni bekliyor 🙂

 

Önceliklerini belirle

Zaman yönetiminde en büyük hatayı burada yapıyoruz. Önceliklerimize değil de, o anki isteklerimize göre günü planlıyoruz. Diyelim gün içinde yapacaklarınızı aklınızdan geçiriyorsunuz. Mailler yanıtlanacak, yemek yok, ütüler bekliyor, çamaşırlar yıkanmalı, temizlik, terziye gidecekler, market alışverişi… derken liste çığ gibi büyüyor. Fakat burada bizim için o gün içinde en zaruri olanı hangisi, buna öncelik vermemiz gerekiyor. Ütü bekleyebilir, fakat yemek beklemez! gibi…

Sloganımız şu:

Önemli olan değil, acil olan yapılacak!

 

Yardım al

Bunu baştan kabul etmeliyiz: ”Mükemmel olmak zorunda değiliz.” Aynı anda bir çok yerde olmamız, her işi tamamlamamız mümkün değil. Her iş bizim elimize bakıyor olabilir. Fakat ev temizliği konusunda yardım alabilirsiniz. Bu konuda çevrenizden de destek isteyebilirsiniz.

 

Sinsirella zaman emiciler: Tv ve sosyal medya

En büyük zaman emiciler bence. Tam bir sinsirellalar. Neden, çünkü siz hiç farkında olmadan zamanınızı emiyorlar.

Televizyon benim için kızımla izlediğim çizgi filmlerden ibaret..  Tv izleyerek vakit öldürmek yerine kitap okuyorum örneğin. Kek pişiriyorum akşam çayın yanına 🙂 Börek sarıp buzluğa atıyorum.. Yani bana faydalı olan işler yapmaya, hiç biri olmuyorsa kendime zaman ayırmaya çalışıyorum.

Sosyal medya ise benim için önemli bir işi bitirdiğimde sırası gelmek üzere beni bekliyor. Bi nevi ödül gibi düşünün. İnstagramda vakit geçirmek gerçekten beni mutlu ediyor ama körü körüne, yada işler beni beklerken değil.

Dürüst konuşmak gerekirse işlerimizin arasında sıklıkla  tv/internet/ sosyal medya gibi açıklar veriyoruz. Bunlar az zaman alıyor gibi dursa da sürekli işimizi bölen zaman canavarları. Önceleri mutfakta telefonumu yanıma alır, çaldığında açmak zorunda kalır dolayısıyla işimi yarım bırakırdım. Veyahut bir mail geldiğinde aklım telefonuma gider, yalnızca kimden geldiğine ve ne yazdığına bakacağım desem de yanıt vermeden duramaz yoktan yere dakikalarımı harcardım. O minik dakikalar birleşip dev olur, saat ne zaman geçmiş anlayamazdım. Bu yüzden telefonum artık, işlerim olduğu anda sesi kapalı ve göremeyeceğim bir yerde beni bekliyor oluyor 🙂 Ve bu zaman yönetiminde inanılmaz işe yarıyor.

 

Erken kalk

Size bir günü en verimli nasıl kullanabilirim sorusunun yanıtını vereyim, mümkün olabildiğince erken kalkarak!

Erken kalkmayı alışkanlık haline getirdiğimden beri, hayatım inanılmaz bir biçimde düzene girdi. Uykuda geçireceğim süreyi artık işlerimi bitirmek için kullanıyorum. İşe gitmeden önce evde dolu dolu bir buçuk saatlik bir sürem oluyor. Günlük işlerimi yapabilirim yada canım ne isterse, o zaman benim! Ayrıca doğan günü karşılamak insana muazzam bir enerji de veriyor. Büyükler sabahın bereketi diye boşuna dememişler!

İnsan zamanın hızını, yaşı ilerledikçe çok daha iyi anlıyor. Bu yüzden bir güne ne sığdırabilirsek kar..

 

 

Ajanda kullan

Beyin çok acayip. Mesela önünüzdeki deftere ”Yatak odası temizliği” yazıyorsunuz, bu noktada nöronlar devreye giriyor, ve siz bu işi daha yapmadan yapmışsınız sayıyor.

Not almanın önemi işte tam bu noktada devreye giriyor.

Gün içinde yapmanız gerekenleri not aldığınızda aslında yapacak enerji ve motivasyon da beraberinde geliyor.

 

Azalt

Ne kadar çok mobilyanız/ aksesuarınız / kıyafetiniz olursa; temizlik de o denli uzun sürüyor. Ne kadar çok ıvır zıvır varsa topla topla bitmiyor, asıl işe zaman gelmeden, asıl zamanımız gidiyor. Hayatınızı hafifletmenin, bir günü verimli hale getirmenin bir formülü de aslında azalmak.

Bir anda pat diye değil elbette, günden güne.. Göreceksiniz hayatınız inanılmaz derecede hafifleyecek, eviniz kısa süre içinde düzene girecek.. Bu mutluluğu yaşadıktan sonra, bir daha asla eski karmaşaya dönmek istemeyeceksiniz..

 

28 thoughts on “Zaman yönetimi ve 8 etkili tavsiye

    • Yasemin’cim kesinlikle öyle. Bir eklenti gelmiş instagrama, belli bir zaman aşımına geldiğinde uyarı veriyor. benimki bir saat. 1 saati doldurduğumda bugün instagramda 1 saat zaman geçirdin diyor. aaa ne zaman diyorum hayret ediyorum. Böyle azmış gibi dursa da büyüyüp devleşiyor o dakikalar.

  1. Aslında hepimizin yapabileceği şeyler bunlar. Ne güzel ifade etmişsiniz.

  2. Çok faydalı bir paylaşım olmuş.kaleminize sağlık Zeynep hanım

  3. Ne güzel ne faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık Zeynep Hanım

  4. Yazı sade ve anlaşılır olmuş elinize sağlık. Daha önceden yaptığım şimdi hiç birini yapamadığım şeyler maalesef…

  5. Bunları yapıyor olmanız ve bizimle paylaşmanız çok güzel inşallah biz de uygulayabiliriz

  6. Ellerine yüreğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*
Website