
”Çocuklarımızı kitapçıya götürüp “Seç bakalım, beğendiğin kitabı alalım” dediğimizde; ufaklıklar genelde içerisinde bol çıkartma ve oyun olan dergileri ya da bol resimli kitapları, çizgi romanları seçiyor olabilirler.
Onları okumaktan keyif alacakları kitaplarla tanıştırma ve seçmelerine yardım etme öğretmenleri kadar bizim işimiz. Bizler nasıl kitap seçerken özgür davranıyorsak çocuklarımızı da özgür bırakmalıyız ancak onları ilgi alanlarına göre yönlendirebilir ve doğru kitapları seçmelerine destek olabiliriz. ” diyor Özge. Çok haklı değil mi?
Öyle çok çeşit var ki, hangisi gerçekten ona hitap eder, hangisi hayal gücünü geliştirmesine yardım eder diye düşünüyorsanız benim gibi; eminim ki bu yazı sizin de işinize oldukça kolaylaştıracak.
Yaş grubumuza uygun hangi kitapları alabiliriz?
Bebeğime ne zaman kitap okumaya başlamalıyım?….
Hepimizin merak ettiği soruları, çocuk kitapları yazarı Özge Lokmanhekim yanıtladı..
Çocuk kitaplığını sadeleştirmek için hangi adımları izleyebiliriz?
Uzmanlar çocukların tekrar ederek öğrendiklerini söylüyor. Biz nasıl ilk defa tanıştığımız insanların isimlerini aklımızda tutmak, ilk kez gittiğimiz bir adresi hatırlamak veya ilk defa denediğimiz bir tarifi ikinci kez tekrar yapmak konusunda zorlanabiliyorsak çocuklar da ilk defa kendilerine okunan kitabı tamamıyla algılayıp o kitaptan öğrenmesi gereken şeylerin tamamını almakta zorlanabilirler. Bu sebeple, çok fazla kitap değil, belli sayıda kitabın tekrar okunmasının öğrenmeyi pekiştirip olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor uzmanlar.
Kitapları seçerken ve sonrasında kütüphane düzenlerken, öncelikle çocuğumuzun yaşına göre kitapları seçmeliyiz. Yaşından büyük kitapları anlamakta, takip etmekte zorlanacağı için sıkılabilir. Bu da okuma sevgisini olumsuz etkileyebilir.
Yaşına göre artık uygun olmayan kitapları, örneğin karton bebeklik kitaplarını da çocuğunuza sorarak ihtiyacı olan birine ya da bir kuruma verebilirsiniz.
Tek seferde bir dolu kitap almak yerine, okuma sevgisi, yazar ve kitap seçme alışkanlığı gelişsin diye düzenli olarak kitapçıya giderek birkaç tane kitap alabilirsiniz.
Zaman zaman bizde olan bir kitabın aynısı hediye gelebilir. Bunları kütüphanede tutmak yerine başka çocuklara hediye edebilir ya da mümkünse değiştirebilirsiniz.
İlk okuma kitapları, bebeklik dönemi kitapları gibi belli bir dönem kullanılan kitapları bu kitapları size ödünç verebilecek ya da artık ihtiyacı olmayan arkadaşlarınızdan isteyebilirsiniz. Bu kitapları okuduktan sonra siz de ihtiyacı olan birine verebilirsiniz.
Az kıyafetle, eşya hatta oyuncakla çocuklar rahatlıkla yaşarlar. Ancak hayal güçlerinin gelişmesi için kitap okumaları çok önemli. Bu yüzden evde sadeleştirdiğiniz rafların kitapla dolması çok önemli. Sadeleşmek bence az kitapla yaşamak değil, para/zaman ve emeği bizim için konforlu ve faydalı olana harcayabilmek. Az eşya olursa, temizliğe ayrılacak vakit çocuğumuzla kitap okumaya ayrılabilir 😉
Kitap alışverişi için nereye gidilebilir?
Tırtıl Kids, Happy Nest, Aliza Kitabevi, İyi Cüceler, Çorlu’da Minik Düşler ve Bodrum’da da Babun var.
0-2 yaş aralığı için uygun kitaplar hangileri?
2-4 yaş aralığı için uygun olan kitaplar hangileri?
Maisy serisi,
Tavşancan ve Faresu serisi,
Remzi Kitabevi Büyük Resimli Sözlük
4-7 yaş aralığı için hangi kitapları alabiliriz?
Kütüphanedeki Aslan,
Şapkasız Girilmez,
Meraklı Bahçe,
Kaplanı Sakın Gıdıklama,
Bekçi Amos’un Hastalandığı Gün,
Bir Dostluk Masalı
Kemal’in Londra, Brüksel ve Roma Günlüğü
Pelin ve Çınar’ın İlk Uçak Yolculuğu
Pelin ve Çınar’ın İlk Tren Yolculuğu
8-12 yaş aralığı için uygun kitaplar hangileri?
Şimdiki Çocuklar Harika, KumKurdu serisi, Harry Potter serisi.
Ve ilginizi çekebilecek diğer yazılar:
Bebeklere ne zaman kitap okumaya başlamalı?