Annemle aynı mutfakta yanyanaysak eğer, annem yemek yapan, yıkayan, bense arkasından tabağı bardağı annemin koyduğu yerden kaldıran, lavabo üzerinde bulunmaması gereken kavanozları kapatıp dolaba koyan durumunda olurdum:)

Annem herşeyin elinin altında bulunmasını ister.. Tuzluk her daim masada, zeytinyağı ocağının yakınındadır..    Benim mutfağımdaysa annemin aksine her şey kapakların arkasında.. Tuzluk istenmedikçe yerinden alınmaz, sürahimin yanında olur da içerim diye boş bir bardak durmaz.. Yemek yapılacaksa her malzeme tezgaha çıkar, işleri bittiğinde tekrar yerine kalkar..

 

Mutfak evin en dolu, en renkli, en hareketli alanı.. İnsan hem aradığım herşey elimin altında olsun, hem de temiz dursun istiyor.. Ama kalabalık mutfakta bu düzeni sağlamak sanıldığından daha zor. Bir kepçe bile uzun müddet asıldığı yerde durmuyor, muhakkak yeri değişiyor. Mutfak dediğin ”tertemiz” sıfatını birkaç saat sırtında taşıyabiliyor 🙂

Mutfakta düzeni sağlamak adına fikir arıyorken rastladım üstteki fotoğrafa.. Raflar hayat kurtarmıyor mu? Yalnız mutfakta da değil. Evin hemen hemen her odasında.. Bu arada fotoğrafa bakarken aklınıza başka başka fikirler de geliyor mu? 🙂

 

27 thoughts on “Düzenli mutfağım

  1. O kepçelere, süzgeçli kaşıklara bayıldım ben 🙂 Haklısın raf pratik bir çözüm ama bir yandan da düzenli tutulması gereken ve her daim tozunun alınması gereken birşey. Şu anki mutfağımda 2 tane rafım var. Mutfağı sadece ben kullansam iyi ama günün sonunda o raflardan neler topluyorum bir bilsen 🙂 Kızımın ruju, oğlanın psp’si, eşimin araba anahtarlarıvb. Açıkta birşey koymaya bir yüzey olunca o anda ellerindekileri koyuveriyorlar. Yine de tuzluk ve kola şişesi kolleksiyonumu sergileyebilmek adına yeni evimde raf sistemi yapacağım sanırım 🙂

  2. En çok dağılan, en çabuk kirlenen ama en düzenli ve temiz olması gereken yer mutfak. Ben rafları çok sevdim. Benimde her şeyin dolapların içindedir.

  3. Ben’de her şey elimin altında olsun istiyorum ama ortalıkta bir şey olmasını da istemiyorum. Tabi bunda mutfağımın yarım ada şeklinde salonla içeiçe olmasının da etkisi var, oturduğum yerden bakınca tezgahta ya da duvarlarda herhangi bir şey görmek istemiyorum, her şey dolap içinde. Ne var ki bu fotoğrafta ki gibi raflı mutfaklar da çok hoşuma gidiyor…:)

  4. Annemlerin yeni evindeki seramikleri aynı bu fotoğrafdakiler gibi seçmiştik geçensene. Çok hoşuma gidiyor. Süzgeç, kepçe takımına da bayıldım. Şu anda oturduğumuz evi çok sevmeme rağmen sırf yeni bir mutfak için taşınmak istiyorum. Buna da sinir oluyorum:(

  5. Zeynebim ben pasta yaparkende etrafımda olsan :))

    Arkadaşımın mutfağında bir sürü raflarla dolu her eşyanın yeri belli.
    Çok kullanışlı hale getirdi mutfağını.Ayrıca senin gibi düzenlidir 🙂

  6. Benim de takıntımdır bu, mutfak dediğin bomboş durmalı, sadece yemek pişeceği zaman malzemeler ortaya çıkmalı. Öyle ki elimde olsa sürahiyi bile dolabın içine koymak isterim. Hem mutfağı boş görmeyi seviyorum hem de mutfak malzemeleri -özellikle de ocağa yakın olanlar- yağ,buhar gibi unsurlardan dolayı çok çabuk kirleniyorlar bir de onun temizliğiyle tek tek kim uğraşacak?

  7. böyle uzun bir kupam vardı,tahta kaşıkları koymayı hiç düşünmedim,bak ne güzel bir fikir…
    paylaşım için teşekkürler canım..

  8. Mutfak düzeni konusunda sana aynen katılıyorum. Mutfak tezgahında fazla esya olmasını sevmiyorum, dağınık gorunuyor her daim gozume.
    Benim en çok da gözüme dokunan annelerimizin mutfagında ocagin üzerinde 7 gun 24 saat duran çaydanlık 🙂

  9. ne güzel yazmışsın yine,çok huzurlu bir blogun var 🙂
    Önceden adsız olarak ama altına kendi adımı bırakarak yorum yapıyordum,şimdi kendi blogumla 🙂
    uzun zamandır çok severek takip ettiğim bloggerlardansın..
    Sevgilerimle, 🙂

  10. TARCHIN; sanırım rafların en büyük sıkıntısı bu..herkesin kendinin zannetmesi..beni evimde kaloriferin üzerinde tek bir rafım var evde kimin nesi varsa o rafın üzerinde..yani eve yeri olmayanların yeri bir başka ifadeyle:)

    VİNTAGE DUYGULAR; sen en idealisin ozaman:)

    LALE; evet mutfakta temizlik çok önemli bu yüzden her şeyin yeri olmalı:)

    SEDO KIZ; ah hele bide benim mutfağımın salonla iç içe olduğunu düşünemiyorum..çok zorluyor bu tarz mutfak ev hanımını:(

    VİJDAN; sen pasta yaparken birtek toplamam ama başka şeyler de yapabilirim, tadına bakabilirim tırtıklayabilirim:)

    MİSSRED; ocağa yakın hiçbişi olmamalı çok haklısın..orda buhar bile birkaç güne hemizete uğratıyor yanındakileri..

    CHİLEK; peki:)

    İJLAL; bazen gözümüzün önünde duranları bilemiyoruz ne yapacağımızı değilmi

    YEMEK ATLASI;ahh annemin mutfağında da böyle hiç inmiyor o ordan ve her daim altı yanıyor:)

  11. bloğunuzu tesadüfen keşfettim ve çok hoşuma gitti, takibe aldım.. mutfakta ben biraz tembel olduğum için bizde hep tam tersidir. hatta annem bize gelir düzenler diyebilirim :))) fotoğraflarınıza da bayılım… kendi bloğuma da beklerim :)))

  12. sana kesinlikle katiliyorum..
    bende ilerde evim oldugunda mutfagim ferah ferah olsun istiyorum..
    ne kadar az esya olursa o kadar iyi..

  13. Zeynep, annemle aramda mutfak düzenine dair ne fark varsa yazmışın:))) Annem tuzu, biberi, yağı elinin altında isteyen, ben de sarı ıslak bezlerin görünürde kurumasına bile tahammül edemeyecek kadar herşeyi dolapların içinde tutan:))) Ayna tutulmuş gibi hissettim:)

  14. sevgili zeynep; bloğunu ilgiyle takip ediyorum ancak bugün yeni üye olabildim.
    mutfak dediğin.. sonuna kadar katılıyorum her cümlene.simetri hastası, eviyle aşk yaşayan, mutfağına tapan düzenli biri olarak mutfakta düzeni sağlamakla ilgili bir iki tavsiyede bulunmak istedim ben de..1.tezgah üzerindeki fazla elektrikli aletleri kaldıralım. hergün kullandıklarımız örneğin kettle kalabilir.2.En sık kullanılanlar hariç baharatlıkları da kaldıralım, en çok kullanılan tuz, şeker, yağ, sirke, çay, elimizin altında olsun..3.mutfak dolaplarının üst kısımlarına çok şık kutu ya da sepetleri depolama amaçlı kullanarak hem ortadaki dağınıklıktan kurtulabiliriz hem de yaşanmışlık katabiliriz.4.lavabonun damlalık kısmını boş tutmaya özen gösterirsek dağınık görüntü oluşmaz.5.raflar: her yerde var artık.ekstra raf kullanarak dolap ve çekmecelerden tasarruf edebiliriz.6.duvara asılabilen tencere tava .çok haz etmem ama bir mutfakta gördüm gayet kullanışlıydı.şimdilik aklıma gelenler bunlar. mutfağımın projesini tepeden tırnağa çiip yaptırıp 10 tane ustanın başında bizzat durarak konu hakkında epeyce tecrübe edindim. evime 5 aile geldi şu ana kadar fikir alıp bakmaya. eğer resim gönderebilirsen mutfağınla ilgili daha ayrıntılı fikir verebilirim.sevgiyle kal. bloğuma 2 aylık ama bakmadan geçme..www.morkulube.com!

  15. Zeynepcigim bende bosluktan yanayim uzun bir zamandir. Herseyi kaldirmak istiyorum ve bosluk beni cok mutlu ediyor…hele mutfakta…hem kolay temizleniyor hem de daha bir düzenli görünüyor…sevgiler

  16. Süper bir paylaşım olmuş.Ben her iki guruba da giriyorum herhalde, yemek yaparken tozu dumana katıp sonra da herşeyi yerlerine yerleştirirken yoruluyorum.

  17. ALEV ÖZKAN; Çok teşekkür ederim Alev..çok naziksin..ama ben senin bloguna ulaşamıyorum..link gönderebilir misin

    SENA; çok eşya olsa da kapalı dolaplarda olsun ben mümkünse görmeyeyim:)

    LEYLANIN KAHVE DÜKKANI; Ben de rafları çok seviyorum ama mutfakta nereye koyucam işte şimdi onun kararını veremiyorum:)

    FUNDA; bak ben şu sarı ıslak bezleri atlamışım ne iyi oldu hatrlattığın:) onlara da tahammül edemiyorum ben..

    MOR KULÜBE; önerilerin için çok teşekkür ederim..gerçekten hepsi çok yararlı ve pratik bilgiler..bunları posta editle eklesem yerinde olacak:) ve haklısın simetri hastalığı biraz da beni böyle yapan..

    AYLİN TÜRKŞEN AYSEL;ben küçük aletlerini de dolapta tutanlardanım aylin..onlar ismi her nekadar küçük olsada parçalı ve teferruatlı aletler..

    ZEHRA; mis gibi oluyor diğmi hiçbirşey göze batmadığında..

    CİMCİME; ah o yemek sırası sanıyorum her mutfakta benzerdir:))

  18. benim pek mutfakla aram yoktu simdi evlendim azıcık yakınlaşmaya başladık ama hala mesafeliyiz 😛
    bloğun cok hoş 🙂

  19. benim de hep özlemimdir geniş, ferah bir mutfak.. herşey yerli yerinde olsun.. düzenli, tertipli.. ama şu an öyle olduğu pek söylenemez.. çok mu tembelim ne..:)

  20. ESSU; Bence gün geçtikçe daha iyi olacak mutfakla aran:) çok teşekkür ederim..

    SEVGİ;aslında düzen için çok da geniş olması gerekmiyor sanki..

    SONSUZ DEKORASYON; Küçük ev aletlerinden en sık kullandıklarımı tezgahın üzerinde bırakıyorum ben, diğerleri dolapta:)

  21. merhaba bloğunuz çok cici…ankarada mutfak yaptırmak için önerebileceğiniz bir yer var mı? ya da sadece mutfak çizimi yapacak bir mimar?kararsız kaldım:))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*
Website